Дечицата ни днес празнуватДата09.06.2016
өлшемі7.28 Mb.
#125566
Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810 г., а Кирил - през 827 г. До наши дни са достигнали сведения само за по-важни събития в живота им. Семейството на двамата братя било многочислено. Баща им,който се казвал Лъв, бил високопоставен военен управител, а майка им се казвала Мария. През 855 г. братята създали глаголицата - славянската азбука. От 862 г. двамата се заели да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Кирил починал в Италия на 14 февруари 896 г. и бил погребан в базиликата "Св. Климент" в Рим. Методий продължил да разпространява славянската писменост до смъртта си на 6 април 885 г. Двамата братя били обявени по-късно за светци и за духовни покровители на Европа.
Първи юни
Дечицата ни днес празнуват,
че днес е празник на децата.
Те пеят, скачат и танцуват
с усмивки ведри на лицата.

Днес всичко им е позволено -


люлки, сладолед, близалки...
Днес радостта е споделена
на всички палавници малки.

Родители, не ги сърдете!


Децата днес са специални.
По-добре им угодете
желанията "ненормални".

Нека този ден се помни


до утре - следващия празник...
Да не забравяме бездомните,
те също искат доза щастие.

Сирачетата в домовете


по детски също си мечтаят.
Желаещите - помогнете!
Те празника дано познаят.


Валентин Йорданов


Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 г. в гр. Пловдив. Днес той се е превърнал в един от най – хубавите български национални празници. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера на този майски ден.

Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

На една страна захвърлил пушка,

на друга сабля на две строшена;

очи темнеят, глава се люшка,уста проклинат цяла вселена!

След оспорвана надпревара и показани от участниците знания и умения на високо ниво, завърши ІІІ Национално състезание по ИТ, организирано и проведено от 7 СОУ „К. Шапкарев“, Благоевград. Съорганизатори са Община Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и РИО на МОМН, Благоевград. Състезанието е най-голямото в страната, включено е в Националния календар на извънкласните дейности и се провежда под егидата на Съюза на българските математици.

Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет