Достъп до информация и участие на обществеността при взимане на решения за водите в България „Водата ще бъде по-важна от петрола през това столетие”Дата16.07.2016
өлшемі74 Kb.
Достъп до информация и участие на обществеността при взимане на решения за водите в България

„Водата ще бъде по-важна от петрола през това столетие” – думите са на предишния генерален секретар на ООН Бутрус Бутрус Гали. Провокирани са от факта, че водните нужди на човечеството нарастват с всеки изминал ден, а качеството на питейните води се влошава. Ситуацията у нас е не по-различна: през 80те години на XX век учените в страната ни предупреждават за настъпваща водна криза, а водата за питейни нужди става по-скъпа от година на година. Водният проблем не може да бъде преодолян напълно, но има начин да бъде смекчен чрез разумно използване и контрол на замърсяването на годните за питейни нужди води. Гражданското участие в тези процеси ще бъде пълноценно само ако ние, гражданите сме информирани за състоянието на водите в нашия регион.

Достъпът до информация и участието при взимане на решения за водите в България е гарантирано от закона право на всеки български гражданин. Същевременно, наш граждански дълг е да опазваме националното водно богатство и да информираме институциите за съществуващи проблеми, свързани с водите. За да осъществят законните си права, гражданите трябва да са запознати с нормативната уредба, отговорните институции и процедурите за достъп и участие на местно ниво.

Предоставените тук данни и примери от практиката на сдружение “Екомисия 21 век”, гр.Ловеч и асоциация "Екологичен живот" от гр. Троян, целят да разяснят процедурите за достъп и предизвикателствата пред достъпа на обикновените граждани. По този начин авторите на презентациите и инициаторите на проведените в басейна на р. Осъм дейности се надяват техния опит да послужи за целите и дейностите на други нестопански организации и граждани, които ще предприемат действия за достъп до информация и взаимодействие с местните институции по отношение на водите, както в Дунавския, така и в други речни басейни. На втори, но не и по важност план е очакването на авторите повече граждани да осъзнаят смисъла на изречените от Аристотел думи преди повече от 2 300 години: „Не границите опазват реките, а хората!”.Документи:

  • Предоставяне на достъп до информация за околната среда в системата на МОСВ и практики за привличане на обществеността при вземането на управленски решения, Теодора Тодорова - Министерство на околната среда и водите - Изтегли документа (48KB DOC)

  • Представяне на демонстрационен проект “правото да знаеш и да участваш в управлението на водните ресурси”, Нели Митева, Екомисия 21 век, гр.Ловеч - Изтегли документа (790KB DOC)

  • Подобряване на достъпа до информация и участие на обществеността в процеса на взимане на решения. Настоящо състояние и бъдещи стъпки в рамките на Дунавски Регионален Проект, компонент 3.4. Магда Тот Над - РЕЦ за ЦИЕ, Рут Грийнспан Бел - Ресурси за бъдещето, Джейн Стюард/Ернестин Мейър – Ню Йоркски Университет - Изтегли документа - на англ. (270KB DOC)

  • Достъпът до информация за околната среда на местно ниво в общините Ловеч и Троян, Нели Митева - Екомисия 21 век, гр.Ловеч - Изтегли документа (97KB DOC)

  • Информационни ресурси за състоянието на р. Осъм в региона Ловеч Троян – информационна брошура - Изтегли документа (310KB DOC)

  • Правото на достъп до информация, адв. Кирил Терзийски – Програма за достъп до информация - Изтегли документа (235KB DOC)

  • Правна и институционална рамка на достъпа до информация в Холандия. Воден сектор, Теодора Тодорова - Mинистерство на околната среда и водите - Изтегли документа (68KB DOC)

  • Анализ на ситуацията по отношение на достъп до информация в местните институции в резултат на проекта „Правото да знаем и да участваме в управлението на водните ресурси” – Александър Коджабашев - Изтегли документа (126KB DOC)

  • Резюме от обучителен семинар „”Подобряване на достъпа до екологична информация в региона на Ловеч и Троян”, гр. Априлци, 6-7 юли, 2006 - Изтегли документа (319KB DOC)

  • Резюме от обучителен семинар ”Достъпа до екологична информация в региона на Ловеч и Троян”, гр. Ловеч, 8 септември, 2006 - Изтегли документа (1 378KB DOC)

______________________

(*) Информацията на тази страница е предоставена в рамките на проект “Правото да знаем и да участваме в управлението на водните ресурси”, провеждан от сдружение “Екомисия 21 век”, гр.Ловеч съвместно с асоциация "Екологичен живот" от гр. Троян  в рамките на Дунавски Регионален Проект, компонент 3.4 “Подобряване достъпа до информация и общественото участие във вземането на решения по въпроси на околната среда“, финансиран от ПРООН/ГЕФ и изпълняван от консорциум: Регионален Екологичен Център за Централна и Източна Европа, Нюйоркски университет и Фондация „Ресурси за бъдещето”

______________________

ЗА КОНТАКТИ

сдружение “Екомисия 21 век”

5500 гр.Ловечул.Георги Бенковски 1

тел/факс ++359 68 603 834
Каталог: uploads
uploads -> 5 1 Құқықтық норманың түсінігі, мазмұны, құндылығы мен негізгі сипаттары
uploads -> Әдебиет пен сынның биік белесі
uploads -> «Қазақ» газетіндегі көтерілген оқу –тәрбие мәселелері
uploads -> Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігі Кәсіпкерлік мәселелері жөніндегі сараптамалық кеңесінің
uploads -> Салыстырмалы кесте
uploads -> ҮЕҰ арқылы 50 жастан асқан тұлғалар, сонымен қатар халықтың мақсатты топтарын жұмысқа орналастыру бойынша мемлекеттік емес секторде мемлекеттік әлеуметтік тапсырысты орналастыру жөніндегі мемлекеттік сатып алу қызметтері бойынша өзгеше
uploads -> Квалификационная характеристика бакалавра специальности 5В071300 – «Транспорт, транспортная техника и технологии»
uploads -> «Қазпочта» АҚ АҚпараттық саясаты бекітілді


Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет