Г., с. 6 Държавата ще плати едва 1/3 от дълга си към бизнеса Николай МарченкоДата14.07.2016
өлшемі63.5 Kb.
#198958
Пресата за задълженията на държавата към строителния бранш – Държавата ще плати едва 1/3 от дълга си към бизнеса (в. „СЕГА”); Фирми не си искат от държавата парите със 7% отбив (в. „ДНЕВНИК”); Строителни фирми искат още 30 млн. лв. за пътища (в.”АТАКА”); Големите фирми не опрощават част от дълговете на държавата (в. „ПАРИ”)


27.09.2010 г., с. 6
Държавата ще плати едва 1/3 от дълга си към бизнеса
Николай Марченко

Държавата ще плати само една трета от парите, с които задлъжня към бизнеса през 2009 г., предупреди шефът на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Фирми от различни браншове имат да получават към 660 млн. лв. по изпълнени договори, а седмица преди изтичане на крайния срок по схемата през Българската банка за развитие (ББР) са разплатени едва 200 млн. лв.

За да си вземат парите, до 30 септември фирмите трябва да подадат заявление до ведомството, с което имат договор. Издава им се удостоверение за дължимата сума и с него се кандидатства пред ББР. Според схемата фирмите получават парите си със 7% отбив. До момента компании са подали заявления за 241 млн. лв., от които са изплатени 197 млн. лв. Според Бойков държавата ще осребри едва около 1/3 от дълговете си.

Най-големите задължения са на Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство. Според шефа на строителната камара държавата няма да може да плаща навреме и през следващата година.
27.09.2010 г., с. 6
Фирми не си искат от държавата парите със 7% отбив
30 септември е крайният срок за заявления, а ББР е изплатила едва 200 от 600-те млн. лв. за 2009 г.
Няма начин да принудиш държавата да си плати

Фирмите, които няма да получат парите си от държавата чрез Българската банка за развитие, ще са принудени да водят дела. Най-неблагоприятната за тях хипотеза е държавното ведомство да оспори, че изобщо дължи средства, или размера на вземането. Тогава съдебната процедура може да се проточи с години, докато мине през поне две инстанции.

Спечелване на делото ще означава присъждане на цялата сума ведно с лихвите за забава. Победата в съда обаче не гарантира на фирмата, че ще си получи парите. Причината е, че Гражданският процесуален кодекс забранява да се насочва принудително изпълнение срещу държавата, което означава, че ако тя сама не иска да плати, няма как да бъде накарана да го направи.

По закон осъдилият дадена институция трябва да й предяви изпълнителния си лист и ако тя няма пари в бюджета си за текущата година, да ги предвиди в този за следващата. Това обаче е само теория, особено по време на криза. През пролетта невъзможността за принудително изпълнение срещу държавата беше оспорена от омбудсмана пред Конституционния съд, но той още не се е произнесъл.


Част от фирмите, които имат да получават пари от държавата за извършена дейност през 2009 г., не желаят да си ги получат срещу 7% отстъпка по механизма за разплащане чрез Българската банка за развитие (ББР). Други пък, които са склонни да направят сконто в полза на държавата, не могат да си вземат парите, защото съответното ведомство не им дава необходимия документ за получаване на вземането.

Трети няма да си получат средствата, докато не приключат прокурорските проверки по договорите. Това показа допитване на "Дневник" до държавните ведомства три дни преди да изтече крайният срок – 30 септември, за подаване на документи от бизнеса до министерствата.

Едва 200 млн. лв. са разплатени на бизнеса от около 600 млн. лв. държавни задължения за 2009 г. Това показват данните на Българската банка за развитие към 24 септември 2010 г. Средствата са по договори на осем ведомства с бизнеса.

Банката ще продължи да сключва цесии с фирмите за държавните вземания и да плаща сумите до края на ноември, показват прогнозите, казаха за "Дневник" от Министерството на финансите. От там допълниха, че удължаване на крайния срок за подаване на заявления няма да има.

Министерството на отбраната – отличник в разплащанията

Министерството на отбраната е издало най-много и за най-голяма сума удостоверения за плащания, показват данните на ББР. Към 23 септември военните са обработили искания за плащания на бизнеса по 456 договора на обща стойност 123 млн. лв., от които са изплатени 107.7 млн. лв., казаха за "Дневник" от ведомството на министър Аню Ангелов. Разминаването с данните на ББР се дължи на сконтото от 7%, както и на факта, че по някои договори предстои сключването на цесията и плащането.

За сравнение, Министерството на отбраната е имало задължения от 2009 г. към 380 фирми по 732 договора за около 154 млн. лв. Това означава, че две трети от задълженията вече са изчистени към бизнеса по механизма за разплащане чрез ББР. Официално от този механизъм са се отказали 11 фирми, които имат да получават около 10 млн. лв. Министерството на отбраната обаче не е в състояние да плати тези задължения през настоящата година заради драстично намаления му бюджет, посочиха от ведомството на министър Ангелов.

Половината фирми в пътния бранш не дават 7% отстъпка на държавата

И ако при военните само 11 фирми за 10 млн. лв. не искат да направят сконто на държавата, то в строителния бранш това са половината пътни фирми, които имат да взимат около 53 млн. лв.

Около 120 фактури за 50 млн. лв. на пътни компании стоят неразплатени, каза в края на миналата седмица министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. "Безкрайно честен съм и приканвам компаниите да си вземат парите дори и срещу 7% отстъпка, защото няма как да им платя в следващите две години", допълни той.

Още 3 млн. лв. са непотърсени от строителни фирми в други сектори. Други 24 млн. лв. за изграждането на водното огледало в Кърджали министър Плевнелиев заяви, че няма да плати, докато не приключи прокурорската проверка.

Плевнелиев отчете, че ведомството му е свършило много добра работа, защото в края на годината неразплатените средства към бизнеса са били 285 млн. лв. От тях над 120 млн. лв. са били платени по подписаното споразумение със строителната камара в края на годината и още 54 млн. лв. чрез механизма на ББР.

Министерството на труда е получило отказ само от три фирми

Министерството на труда и социалната политика е получило отказ само от три фирма, които не искат да се възползват от механизма чрез ББР. "Представителите им заявиха, че няма да подадат документи, тъй като не са съгласни със схемата за плащанията, която предвижда удръжката на 7% от вземането", обясни арх. Валерия Ботева, директор на програмата "Красива България".

Министерството на труда е платило по 239 договора по "Красива България" и проекти по Социалноинвестиционния фонд за общо 26.8 млн. лв., казаха от ведомството на министър Тотю Младенов.

За 2009 г. Министерството на труда е имало задължения по 255 договора по "Красива България" за 23.4 млн. лв., както и по 42 договора за 7.6 млн. лв. по проекти на Социалноинвестиционния фонд. До 24 септември само 13 компании не са подали документи за получаване на вземанията си за миналата година, казаха от ведомството на Младенов.

Министерството на правосъдието не издава удостоверения за плащания

Министерството на правосъдието пък до този момент не е издало нито едно удостоверение за плащане на бизнеса, показват данните на ББР. Официално само една компания се оплака, че ведомството на министър Маргарита Попова вече повече от четири месеца не им издава необходимия документ, без да получи никакъв отговор на искането им.

Това е консорциумът "Хо Си", който има да взима около 1 млн. лв. от държавата за обработването на документи за търговския регистър. От компанията се притесняват, че ако не получат документите до 30 септември, няма да могат да си вземат парите дори и срещу 7% отстъпка. От правосъдното министерство за втори път не отговориха на въпросите на "Дневник" колко фирми са подали заявления за плащане, на каква стойност и защо се бави издаването на удостоверенията.

От Министерството на финансите признаха, че няма срок, който да задължава ведомствата да обработят исканията на фирмите, както и процедура какво се прави при такива случаи.

Министерството на икономиката спазва строга бюджетна дисциплина

Както към края на 2009 г., така и към настоящия момент задълженията на Министерството на икономиката са текущи и се обслужват редовно. По тази причина не възниква необходимост от ползването на механизма за разплащане чрез ББР, казаха от ведомството на министър Трайчо Трайков.

"Задълженията за системата на министерството към края на 2009 г. са във връзка с ограничените лимити за плащане, които въведе Министерството на финансите, и са погасени още през февруари на настоящата година. В резултат на провежданата строга бюджетна дисциплина в министерството и 12-те второстепенни разпоредителя с бюджетни кредити задълженията се обслужват регулярно, като не се допуска поемане на задължения над утвърдения бюджет", отговориха от Министерството на икономиката на въпросите на "Дневник"

Екоминистерството няма неразплатени задължения както по линия на бюджета, така и по линия на програма ИСПА, съобщиха от ведомството. Изключение правят 2 проекта по ИСПА на Кърджали за регионален център на отпадъците и закриване на стари сметища в общината. Финансирането по тях е блокирано през декември 2009 г. заради нарушения в конкурсната процедура - директно договаряне с изпълнителите. В момента Европейската комисия разглежда проектите. Изпълнителите на двата проекта - консорциумите "Униланд - Сиконко" и "Строително-предприемачески холдинг - Хидрострой", трябва да получат общо 1.7 милиона евро за свършената работа.
27.09.2010 г., с. 5
Строителни фирми искат още 30 млн. лв. за пътища
Искания за още около 20-30 млн. лева вероятно ще бъдат подадени от строи­телните фирми за разпла­щане през Българската банка за развитие. Срокът за това изтича в края на ме­сеца. Изпълнителният ди­ректор на Камарата на строителите Иван Бойков съобщи, че към момента над 200 фирми са подали документи, като най-голе­мите дългове са на Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министер­ство.

Задълженията на регио­налното министерство са около 180 млн. лева, като вече 120 млн. от тях са раз­платени. Все още не са из­платени дългове на социал­ното министерство за дей­ности по програмата "Кра­сива България". Според Бойков схемата за разпла­щане през банката за ра­звитие е тръгнала трудно, но в последствие се е ока­зала успешна.
27.09.2010 г., с.6
Големите фирми не опрощават част от дълговете на държавата
Компании не желаят да получат 20 млн. лв. по схемата с Банката за развитие
Големи частни строителни фирми не желаят да опро­стят част от дълговете на държавата към тях. За мал­ките обаче получаването на средствата по схемата с Българската банка за разви­тие е въпрос на оцеляване в кризата. Големите фирми не желаят да подават заяв­ления, защото ще им бъдат удържани по неколкосто-тин хиляди лева, на кол­кото се равняват 7 и 8% от общия дълг на държавата към тях. Малките по-лесно опрощават 10-20 000 лв. от поръчки за около 200 000 лв. Така те хем ще оцелеят, хем ще се разплатят и с доставчиците си.

Без подаръци

„5-6 пътни фирми не жела­ят да получат задълженията от държавата по схемата чрез Българската банка за развитие. Те имат да вземат около 20 млн. лв. Фирми­те обаче не желаят да се афишират", каза изпълни­телният директор на Бъл­гарската браншова камара „Пътища" инж. Андриана Георгиева.

Миналата седмица ста­на ясно, че чрез банката са платени едва около 212 млн. лв. при дългове на държавата от 660 млн. лв. към частния бизнес.

Спасение

Малки строителни фирми имаха да получават над 30 млн. лв. по проекта „Краси­ва България" и от Социално-инвестиционния фонд. Те не можаха да се споразу­меят със социалния минис­тър Тотю Младенов за из­плащането им, защото той твърдеше, че няма пари за покриване на дълговете. За­това и при тях се задейства схемата с банката. „Чрез нея са платени 20 млн. лв., или 96% от задълженията, а от дълговете на фонда -6.1 млн. лв., т.е. 90%", каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Било договорено изплаща­нето и на задължения към фирми от страна на минис­терствата на транспорта и на отбраната. По думите на Иван Бойков регионалното министерство и Агенция

пътна инфраструктура дъл­жат още около 69 млн. лв. на бизнеса.

Коректно

Плащания обаче се извършват и извън схемата с Българ­ската банка за развитие. Така например Предприятието за управляване на дейностите по опазване на околната сре­да (ТГУДООС), чийто принципал е екоминистерството, било изплатило 38 млн. лв. Предприятието имаше 50 млн. лв. задължения, натрупани по времето на предишното правителство.„Очакват се разплащания за още 28 млн. лв. В тях се включват и текущите задължения", обясни Иван Бойков.

Красимира Янева
Каталог: images -> stories -> Novini
stories -> Қазақстан Республикасы Үкіметінің күші жойылған кейбір шешімдерінің тізбесі
stories -> Қазақстан Республикасы Үкіметінің күші жойылған кейбір шешімдерінің тізбесі
stories -> Ғылыми кітапхана Ақпараттық-библиографиялық бөлім «Ақ Жайықтың Хамзасы»
stories -> Ғылыми кітапхана Ақпараттық-библиографиялық бөлім
stories -> 7. Қазақстан Республикасындағы геологиялық барлау жұмыстарының
stories -> Қазақстан Республикасының почта-жинақтау жүйесiн дамытудың 2005-2011
stories -> Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң "Аса жеңiл авиация саласында сертификаттау қағидасын бекiту туралы" 2011 жылғы 31 наурыздағы №318 және "Азаматтық авиация саласындағы


Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет