ПОЉопривредна школа са домомДата04.07.2016
өлшемі55.67 Kb.

ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА ПК БЕОГРАД

Панчевачки пут бр. 39. www.skolapkb.edu.yu тел.: 011/2712-715, 2712/758

ИНФОРМАЦИЈА О АКЦИЈИ

ГРАФИТИ ПАРК

ТАКМИЧЕЊA И ЗАБАВНИ ПРОГРАМ


ИДЕЈА: Као резултат сарадње коју је Школа успоставила са Канцеларијом за младе Општине Палилула и НВО Грађанске иницијативе (нарочито кроз програм размене са САД – Буди Колумбо, делом програма Youth leadership) осмишљене су бројне акције које ће, заједнички, бити остварене у наредном периоду. Прва од акција је планирана као пројект тима који је први боравио у Сједињеним Државама а који требају да реализују исти до краја новембра. Идеја је да се у току једног дана свим заинтересованим (превасходно омладини) представе основни делови уличне-урбане субкултуре ХИП-ХОП-а, да то буде остварено у сарадњи државних институција и невладиних организација које се баве младима, да програм буде бесплатан, да се организује у окружењу које има мало културно забавних садржаја и да у реализацију буде укључена бар једна (пожељно средња) школа. Будући да већ годинама Школа успешно сарађује са свим организацијама и установама које се баве адолесцентном проблематиком и да су поједини наши ученици (кроз самосталну активност или преко Ученичког парламента) изузетно активни у планирању и реализацији културно-забавних садржаја – руководство Школе је замољено да обезбеди потребну подршку реализацији акције.
ОРГАНИЗАТОРИ: НВО Грађанске иницијативе, Општина Палилула (Канцеларија за младе), Serbian Youth Leadership, Пољопривредна школа са домом ученика ПКБеоград и Секретаријат за омладину и спорт и заинтересовани спонзори.
РЕАЛИЗАТОРИ: Тим (4 члана) Serbian Youth Leadership, координатор - из Грађанских иницијатива (Тијана Морача), активисти Ученичког парламента Школе, учесници програма.
СТРУКТУРА: Планирано је да се цео догађај организује као културно забавни програм на две повезане локације – на спортским теренима (у дворишту) и у фискултурној сали Школе. Очекује се (бесплатни) концерт неколико познатијих (домаћих) реп и хип-хоп извођача, ревија графити тимова и такмичење у брејкденсу. Организатори ће настојати да програм припреме што боље и да обезбеде евентуалне поклоне за посетиоце и награде за најбоље учеснике. Обезбеђење целог догађаја (осим подразумеваног, од стране МУП) организоваће оргханизатор у сарадњи са Ученичким парламентом Школе. Догађај би требао да се догоди 23.11.2007. са почетком у 15 часова и да траје до вечерњих часова (зависно од броја извођача).

Конкретне активности које се планирају су:

У ДВОРИШТУ ШКОЛЕ:

 1. ТАКМИЧЕЊЕ ГРАФИТИ УМЕТНИКА У ОСЛИКАВАЊУ ЗИДА (који окружује спортске терене Школе) почиње свечаним отварањем (обраћање представника организатора) у 15 сати– сваки тим уметника и/или аутори појединачно осликавају део зида који ће раније бити одређен/договорен (и припремљен) и (на основу тренутне инспирације и/или претходно припремљене скице) стварају свој графит. Сви аутори имају једнако време за које требају завршити рад. Након проглашења завршетка радова, жири (пожељно 3-5 чланова који су на било који начин везани са овом уличном уметношћу) гласа (на основу раније утврђених критеријума) који су радови најбољи и прва три аутора и/или групе аутора – добијају симболичне награде (нпр. боје, лакови, мајце, аудио и/или видео материјали на DVDу и сл.)

 2. од 17 часова ПРОМОЦИЈА МИКСОВАЊА – turn table mania неколико познатајих DJ-ева ће присутнима показивати мале тајне миксовања музике и стварања нових музичких форми од постојећих музичких нумера... Уколико буде обезбеђено присуство особа које изводе human beatbox – треба представити и овај вид уметности (стварање комплетне музичке нумере, ритмова и шумова – коришћењем само гласа)... Ако буде могућности било би корисно и да заинтересовани опробају нова знања (макар неколицина)

 3. након горње активности ПРОМОЦИЈА FREESTYLE MCinga – особе и/или групе које се баве хип хопом пишући текстове и репујући моћи ће да се надмећу у неприпремљеном слагању рима (тј. стварању нумера на лицу места) уз музичку пратњу претходно поменутих DJ-ева и/или на матрице које сами донесу... Потребно је претходно извршити избор од пријављених кандидата (и ограничити број учесника). Најбоље фристајлере бираће (гласноћом аплауза) публика а најбоља три ће на крају осмислити и извести једну нумеру заједно и бити награђени (нпр. плаћеним термином у студију за снимање, микрофонима и сл.)

 4. уколико буде адекватних временских услова ПРОМОЦИЈА УЛИЧНИХ СПОРТОВАза време одржавања програма (или пре/после истог) биће организована спортска такмичења или представљања: skateboarding-a, in-line rollering-a, атрактивне вожње бицикла, уличне кошарке и сл... Уколико овај део програма буде организован као такмичење – за најбоље (по избору жирија, на основу резултата и/или одлуком публике) би ваљало обезбедити награде (нпр. спортска опрема)

 5. постоји и идеја (која вероватно неће бити реализована овом приликом) ПРОМОЦИЈА OFF-ФИЛМОВА И ТЕАТРА – уколико је могуће наћи особе/групе које се баве поменутим видовима уметности треба организовати промоцију и таквих социјално пожељних облика усмеравања енергије младих (у вечерњим часовима ако су извођења/пројекције планирани на отвореном или, у противном, у термину који се договори – нпр. у библиотеци Школе)


У ФИСКУЛТУРНОЈ САЛИ ШКОЛЕ:

 1. ТАКМИЧЕЊЕ У BREAKDANCE-у – већ од 16 часова би требало да буде организована (паралелно са програмом напољу) презентација плесних група из целе републике (које буду у могућности да се појаве) и такмичење и/или програм ревијалног типа где ће бити приказано умеће тимова али ће и заинтересовани моћи да се опробају у извођењу основних покрета (неки вид радионице). Будући да ће у сали бити забрањено пушење и уношење пића и хране – вероватно је да ће посетиоци циркулисати на релацији двориштесала док се такмичење не заврши. Планирано је да се програм у сали оконча пре почетка наступа популарнијих реп и хип хоп извођача – да би сва публика могла да се прикупи на спортским теренима у дворишту.


ДОДАТНО ПЛАНИРАНО:

 1. БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИЦИ И ПОСЛУЖЕЊЕ – пожељно би било бесплатно делити безалкохолне напитке и разне грицкалице (које би требали обезбедити спонзори или да буду финансирани самим пројектом)

 2. МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА – позвати медије (електронске и штампане) да учествују у промовисању (пре, за време и после догађаја) поменутог програма уз тенденцију да слични програми постану традиционални (на територији општине и/или града) при чему би простор могле да обезбеђују разне основне и средње школе (јер се тако постиже најбољи комунално-терапијски ефекат)


АКТИВНОСТИ ШКОЛЕ: Обзиром да је планирано да Школа у првој акцији пружи, првенствено, логистичку подршку и обезбеди простор за реализацију програма – потребно је у наредном периоду (а најкасније недељу дана пре акције):

 • УРЕДИТИ ПРИЛАЗ ЗИДУ – већ је договорено да се организује шишање растиња које на појединим деловима онемогућава прилаз зиду), ову активност обавиће представници стручног већа пољопривредне струке са заитересованим ученицима.

 • ПРИПРЕМИТИ ЗИД за наношење графита – домари Школе ће (у сарадњи са активистима Г. Иницијатива) након уређења прилаза офарбати (једним прелазом) фасадном (белом) бојом зид. Ово ће омогућити лакши рад тимова али и омогућити дуже трајање њихових дела. Осим тога, будући да поменути зид има 60-так метара дужине, вероватно ће остати делови зида који неће (након програма) бити покривени цртежима па је потребно не оставити тај остатак зида неуређен.

 • ДОБРОДОШЛИЦА – на почетку програма би требало да се (као представник организатора) присутнима обрати директор Школе или неко од запослених (кога директор за то задужи)

 • ВРШЊАЧКО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ – бар десетак представника Ученичког парламента Школе биће ангажовани на обезбеђењу програма али и на реализацији истог (по потреби ће помагати организаторима)

 • КООРДИНАЦИЈА ТИМОВА – бар један представник Школе биће задужен за координацију активности свих организатора са активностима Школе


СРЕДСТВА: Осим трошкова припреме зида (4 или 5 канти фасадне боје, неколико ваљака) Школа не би требала имати других трошкова. Грађанске иницијативе ће обезбедити средства за набавку озвучења и извесне количине спрејева док ће додатне спрејеве као и поклоне за посетиоце/награде за учеснике требало би да обезбеде спонзори. Спонзоре би требало да мотивишу и обезбеде такође активисти Г.И. и тим SYLP.

28.10.2007., Београд психолог Школе
Каталог: uploads
uploads -> 5 1 Құқықтық норманың түсінігі, мазмұны, құндылығы мен негізгі сипаттары
uploads -> Әдебиет пен сынның биік белесі
uploads -> «Қазақ» газетіндегі көтерілген оқу –тәрбие мәселелері
uploads -> Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігі Кәсіпкерлік мәселелері жөніндегі сараптамалық кеңесінің
uploads -> Салыстырмалы кесте
uploads -> ҮЕҰ арқылы 50 жастан асқан тұлғалар, сонымен қатар халықтың мақсатты топтарын жұмысқа орналастыру бойынша мемлекеттік емес секторде мемлекеттік әлеуметтік тапсырысты орналастыру жөніндегі мемлекеттік сатып алу қызметтері бойынша өзгеше
uploads -> Квалификационная характеристика бакалавра специальности 5В071300 – «Транспорт, транспортная техника и технологии»
uploads -> «Қазпочта» АҚ АҚпараттық саясаты бекітілді


Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет