Проект Коменски Нашата гимназия си сътрудничи от 12 години с гимназия "Карл Кюбел"Дата10.07.2016
өлшемі299 Kb.
#188883
Водата – ресурс на 21 век“

проект Коменски
Нашата гимназия си сътрудничи от 12 години с гимназия “Карл - Кюбел” от град Бенсхайм – Германия, където всяка година ученици си разменят визити, запознават се с методите на преподаване, участват в учебния процес и практика във фирмите, дискутират екологични проблеми.

Основната цел на проекта е създаване на продукт, който да служи като помагало в часовете по немски и английски език в раздела „Екология”, опознаване на чуждата страна, осъществяване на интеркултурен обмен, възприемане на чуждия свят през призмата на собствения. Беше създаден защитен сайт за опознаване на българските и немските участници в проекта,за обмен на лична информация и избор на съответния партньор.

За времето от 19.03 до 25.03.2012 г. група от 12 ученика и двама преподаватели от Търговска гимназия - Бургас посетиха град Бенсхайм. В програмата по проекта бяха предвидени разглеждане на града; запознаване с историята и настоящето на училищния център; посещение на градовете Манхайм, Дармщадт и Хайделберг, пречиствателната станция в Манхайм, природонаучния музей в Бенсхайм и измервателна станция на река Рейн; среща в кметството на града; провеждане на практическо замерване на чистотата на водите от смесени групи в защитена местност.

За времето от 29.05 до 02.06.2012 г. се осъществи посещението на немските колеги и ученици, които бяха настанени в приемните семейства на българските ученици. Немските гости се запознаха с града и околностите му, посетиха занятия по английски и немски език, химия и биология, пречиствателни и измервателни станции . Бяха осъществени екскурзии с учебна цел, презентации и бе проведен блиц-курс по български език за немските ни гости.

В тази връзка Търговска гимназия - Бургас кандидатства и спечели двугодишен проект „Коменски” съвместно с професионалната гимназия в град Бенсхайм, Германия на тема „Екология и опазване на околната среда”. Предимство при участие в проекта ще имат ученици, проявяващи интерес към темата „Опазване чистотата на водите” и ученици с отличен успех от паралелките с английски и немски език като първи чужд език.През учебната 2012/2013 г., бе осъществен за 13-ти път двустранен междуучилищен обмен на група от десет ученици и двама преподаватели. Участниците от българска и немска страна имаха възможността да посещават часове в училището, на което гостуват, да участват в разнообразна програма, включваща посещение на културни забележителности, природонаучен център, лаборатория за контрол на питейна и морска вода. Домакините и гостите участваха в провеждането на национална вечер с курс по народни танци, пикник и много други. Лекциите и мероприятията се осъществяваха на двата работни езика - немски и английски.Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет