Програма за развитие на сектор рибарство, съфинансирана от Европейския Съюз, чрез Европейски фонд за рибарство, „Инвестиране в устойчиво рибарствоДата19.06.2016
өлшемі1.74 Mb.
#146875
түріПрограма
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕКТОР „РИБАРСТВО”

ОС №4 „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА РИБАРСКИТЕ ОБЛАСТИ”

Проекта се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма за развитие на сектор рибарство, съфинансирана от Европейския Съюз, чрез Европейски фонд за рибарство, „Инвестиране в устойчиво рибарство“.

9.Заглавие на проекта:

● „Изграждане на крайбрежна пешеходна алея на брега на язовир Доспат“Вх.№:

● BG-04-HWR-2.2-009Изпълнител:

Община ДоспатМярка от ОПРСР :

● № 4.1 „Развитие на рибарските области“Мярка от МСР:

● 2.2. „Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности“


Цел на проекта :

● Основната цел на проекта е да се повиши атрактивността на язовир Доспат като обект за отдих и туризъмРезюме на проекта:

● Проектът предвижда изграждане на крайбрежна пешеходна алея за развитие на риболовен и еко-туризъм в полза на рибарската област, която ще се изразява в изграждане на: алея с дължина 2122 м., ширината 3,0 м. и следните съпътстващи я архитектурни елементи и технически съоръжения:

- беседки, вкл. с барбекю;

- камини;

- маси с пейки;

- кошчета за отпадъци;

- детска площадка;

- указателни табела;

Изпълнението на проекта ще доведе до подобряване качеството на предлаганата от яз. Доспат услуга в ролята му на обект за отдих и туризъм, повишаване атрактивността на язовира и на РО като цяло, увеличаване броя на туристите и съпътстващите ги приходи за заетите в туризма.

С изпълнението на проектното предложение се очаква за период от две години да бъде увеличен броя на туристите като цяло с 20%, увеличаване на туристическия престой с 30%, а на броя на нощувките в гр. Доспат с туристическа цел с 5% (с и риболовна цел с 10%).

Установяването на място за пешеходен туризъм ще повиши интереса към региона поради създаването на допълнителни възможности за прекарване на свободното време от посетителите на РО, различни от любителски риболов.
Продължителност на проекта :

● 10 месецаРазмер на безвъзмездната финансова помощ :

● 386 186, 47 леваОчаквани резултати:

● Изграждане на крайбрежна пешеходна алея (2122 м., а ширината и 3,0 м.) със следните съпътстващи я архитектурни елементи и технически съоръжения:

- осмоъгълна беседка – 1 бр.

- беседка с барбекю – 1 бр.

- камина (свободно стояща) – 2 бр.

- маса с пейки – 2 бр.

- кошче за отпадъци – 4 бр.

- детска площадка – 1 бр.

- указателна табела – 2 бр.
● Повишен брой на туристите в района

Подобрено качество на живот на местното население
Място на изпълнение в Рибарската област:

● Община Доспат, язовир Доспат

Алеята се предвижда да бъде разположена по северния бряг на язовира и представлява черен път, прекаран през ливади и пасища. Общата дължина на алеята се предвижда да бъде 2122 м., а ширината и 3,0 м. Трасето следва плътно контура на водния басейн и е в непосредствена близост до него.
Контакти:

● Община Доспат, град Доспат, ул. „Първи май“ №3, Антим Пържанов, тел.

03045/23-10МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА РИБАРСКА ГРУПА

ВИСОКИ ЗАПАДНИ РОДОПИ: БАТАК - ДЕВИН - ДОСПАТ”

4831 гр.Доспат, ул. „Орфей” №12, тел: 0894/438121

Web: www.flag-rhodope.bg
Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет