В периода 1977 1987 г профДата30.06.2016
өлшемі21.49 Kb.
#167627
Проф. Митко Маринов Гогошев – 75 години от рождението му

Митко Маринов Гогошев е роден на 15 април 1940 год. в с. Златия, област Монтана. Завършва Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски”, специалност физика през 1965 година. Създател и дългогодишен ръководител (1974 – 1987) на Базовата обсерватория на Института за космически изследвания (ИКИ) при Българска академия на науките. Доктор на физическите науки е от 1982 г., а от 1984 – професор в ИКИ – БАН.

В периода 1977 – 1987 г. проф. Митко Гогошев е един от инициаторите на космическия проект „България – 1300”, активен участник в реализирането на част от приборния състав и научната програма на този спътник, а така също и на експерименти по програмата на първия български космонавт Георги Иванов. Проф. Гогошев е ръководител от българска страна на международния космически проект „Вега” за изследване на Халеевата комета (1984 – 1986). Под негово ръководство и с негово участие са изработени редица фотометри за изследване собственото излъчване на земната атмосфера. Тези фотометри успешно работеха както на космически спътници и ракети („Интеркосмос – 19”, „България – 1300”, геофизичните ракети „Вертикал - 6, -7, -10, на индийската ракета „Центавър”), а така също и на територията на земни станции у нас, в Куба, Индия и Гърция.

По време на своя активен творчески живот проф. Гогошев е издал над 250 научни публикации на български, английски, руски, френски и гръцки език у нас и в чужбина, множество научно-популярни статии, над 2 000 лекции в страната и чужбина. Проф. Гогошев е автор и на няколко монографии и научно-популярни книги. Той бе член на Международната академия по астронавтика в Париж, Ню Йоркската академия, САЩ, Международната федерация по астронавтика, Американското планетно дружество. Включен е в международния биографичен сборник “Who’s Who in the World”, а така също и в сборника “5000 Personalities of the World” на Американския биографичен институт.

Признание за неговите качества на организатор, новатор, обединителна, творческа и активна фигура е изборът му за зам. председател на Съюза на учените в България, а от 1990 г. е председател на клона на Съюза в Стара Загора.

Проф. Митко Гогошев е и един от активните инициатори за създаването на Тракийския университет в Стара Загора и председател на Настоятелството му.

Проф. Митко Гогошев е почетен гражданин на Стара Загора.


ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

ИНСТИТУТ ЗА КОСМИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕХНОЛОГИИ, ФИЛИАЛ СТАРА ЗАГОРА

РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР, СТАРА ЗАГОРА

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ”

ОРГАНИЗИРАТ

на 28 май 2015 г.

честване на 75-та годишнина от рождението

на проф. Митко Гогошев – основател и дългогодишен директор на Базова обсерватория на Института за космически изследвания при БАН в Стара Загора. Основоположник на космическите изследвания в Стара ЗагораПочетен гражданин на Стара Загора


Зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески”18.00 ч.

Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет