В. Политика 2 В. Политика 3 В. Политика 6бет1/10
Дата21.07.2016
өлшемі0.96 Mb.
#214547
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
6 юли 2012 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:


В. Политика 2

В. Политика 3

В. Политика 6

В. Телеграф 12

В. Телеграф 13

В. Телеграф 13

В. Телеграф 13

В. Телеграф 14

В. Телеграф 15

В. Телеграф 16

В. Преса 19

В. Преса 19

В. Преса 20

В. Преса 20

В. Преса 20

В. Преса 22

В. Преса 23

В. Преса 23

В. Дума 24

В. Дума 24

В. Дума 24

В. Дума 26

В. Дума 26

В. Дума 27

В. Дума 28

В. Българска армия 28

В. Българска армия 29

В. Българска армия 29

В. Труд 30

В. Труд 31

В. Труд 32

В. Труд 32

В. Труд 33

В. Труд 33

В. Труд 34

В. Труд 34

В. Труд 34

В. Труд 37

В. Монитор 37

В. Монитор 38

В. Монитор 38

В. Монитор 39

В. Монитор 40

В. Атака 42

В. Атака 44

В. Атака 47

В. 24 часа 48

В. 24 часа 49

В. 24 часа 50

В. 24 часа 51

В. 24 часа 51

В. 24 часа 52

В. 24 часа 52

В. 24 часа 52

В. 24 часа 53

В. 24 часа 53

В. Новинар 54

В. Новинар 54

В. Новинар 54

В. Новинар 55

В. Новинар 55

В. Земя 55

В. Земя 56

В. Земя 57

В. Сега 59

В. Сега 60

В. Сега 61

В. Сега 62

В. Сега 62

В. Сега 63

В. Сега 64

В. Класа 64

В. Капитал Daily 65

В. Капитал Daily 65

В. Стандарт 66

В. Стандарт 66

В. Стандарт 67

В. Стандарт 68

В. Стандарт 69

В. Стандарт 69

В. Стандарт 70

В. Стандарт 70

В. Стандарт 70

В. Стандарт 71

В. Стандарт 72

В. Стандарт 72

В. Стандарт 73
06-12.07.2012 г., с.7-8
Плевнелиев: Помагаме на Гърция да излезе от кризата
Каним немски мозъци за „София тех парк"
България ще подкрепя Гърция по пътя й към нов икономически растеж, увери президентът Росен Плевнелиев, който се срещна в Атина със своя колега Каролос Папуляс. Плевнелиев, който е първият европейски лидер, посетил Атина след драматичните избори за парламент в южната ни съседка, обеща да работи за задълбочаване на връзките ни с нея въпреки тежкото й финансово състояние. „Отвъд кризата ще остане нашето приятелство и партньорство", декларира държавният глава. Папуляс пък подчерта, че сътрудничеството в този труден за страната му момент е оптимистичен знак. Той се е договорил с Плевнелиев правителствата на двете държави да проведат второ съвместно заседание до края на година. Сред темите, които са обсъдили президентите, са възможностите двете страни да предлагат общи туристически пакети и запазването на тенденцията гръцки инвеститори да създават работни места у нас. Ускоряването на работата по газовата връзка между България и Гърция, за която вече има одобрено финансиране от ЕК, също е засегнато в разговора между двамата. Освен това Плевнелиев е предложил София, Атина и Букурещ да се обединят около реализирането на регионални проекти с европейско значение, за каквито ЕС отпуска общо 120 млрд. евро.

Преди да пристигне в Гърция, българският президент бе на двудневно посещение в Германия. Пред немския си колега Йоахим Гаук, Плевнелиев представи идеята бившата Държавна сигурност да влезе в музей. „Нека сложим и Държавна сигурност в музей, както направихме със социализма, за да може милиони българи да видят как е работила и с какви методи", обяви Плевнелиев намеренията си след срещата с Гаук. Той поясни, че вече има проект, по който работят заедно с външния министър Николай Младенов, и допълни, че реализацията му може да стане за година и половина-две. Така хората ще могат да осмислят миналото, за да вземат правилните решения за бъдещето, коментира президентът. Той отново подчерта, че работи за изчистване на всякакви съмнения, че страната ни все още има връзки с тоталитарното минало, както в президентската институция, така и във външната политика.

По време на срещата с Гаук двамата държавни глави се обединили около мнението, че в Германия България е символ на финансова стабилност.

„Ние предоставихме решение на цяла Европа - когато има икономически растеж, да се заделят средства, да се изграждат буфери, а не всичко изкарано да се харчи", похвали правителствената политика Плевнелиев. По думите му страната ни години наред е правила точно това, да заделя бели пари за черни дни.

По време на визитата си в Германия Плевнелиев отправи покана към немските специалисти, изградили технологичния център „Адлерсхоф" в Берлин, да съдействат на страната ни при изграждането на „София тех парк". Държавният глава посети берлинския високотехнологичен парк, където представи концепцията за създаването на българската Силиконова долина в София.
Снимка на две колони - Българският президент Росен Плевнелиев (вдясно) бе удостоен с най-високия гръцки държавен орден - „Голям кръст на Ордена на Спасителя" от гръцкия президент Каролос Папуляс.


06-12.07.2012 г., с.11
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните:
Реколтата е доста по-добра от очакваната
Хората от малките високопланински общини бедстват без основен поминък и странична дейност
Мирослав Найденов е роден е на 14 декември 1968 г. Доктор е по ветеринарна медицина от Института по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Специализирал е ветеринарна медицина в Швейцария. До 2004 г. е шеф на Районната ветеринарномедицинска служба - Враца. В периода 2005-2006 г. е генерален секретар на Националната ветеринарномедицинска служба в София. От 2006 до 2009 г е директор на общинското предприятие „Екоравновесие" на Столичната община. От 2009 г. е министър на земеделието и храните. Семеен е, има две деца.
РОСТИСЛАВА ИВАНОВА

-Г-н Найденов, не ви ли притесняват толкова много протести срещу различни ваши закони? Ето и еколозите излязоха на улицата срещу закона за горите, обвинявайки ви, че е лобистки и правен на тъмно.

-Протестите не ме притесняват, защото са белег за демократично управление. Не е вярно, че законът за горите е правен на тъмно, защото половин година свиквахме обществени дебати. Тук става дума за различни мнения и концепции, за които не намерихме консенсус.

Признавам, че водихме разговорите в много тесен кръг представители на природозащитните организатори без истинските природолюбци, които чистосърдечно последваха призивите на еколозите да излязат на протест срещу закона. Очевидно сме допуснали грешка в комуникацията с обществото, като не сме обяснили добре намеренията си. Но както и да е -стигна се до тези протести и контрапротести. Общо взето няма консенсус за текста, който визира запазването на държавни статут на земята при застрояване за зимни курорти и писти. Но ветото на президента вече е факт.

-Не е ли малко комична ситуацията правителството да моли депутатите си да върнат закон, който е предложен от него и одобрен от самите тях? Това не е ли прецедент?

-Не е комично, защото имахме два варианта на действие - да втвърдим позицията си, защото законът си е много добър или да последваме волята на обществото и да го върнем, за да постигнем консенсус. И при двата варианта щяха да ни обвинят - съответно в лобизъм на частни интереси или пък в поддаване на натиск. Затова избрахме да се вслушаме в съмненията на младите хора, които излязоха на улицата, и да уважим ветото на президента, който по този начин доказа, че е надпартиен и върши това, за което народът го е избрал. Всяко зло за добро. Така ни се даде възможност да повторим процедурата по закона, като постигнем желания консенсус по толкова важен въпрос, който може да реши поминъка на стотици хиляди българи за поколения напред.

-Как го виждате този консенсус? Защото от аргументите на двете страни оставаме с впечатлението, че всяка от тях има основания, които обаче нямат пресечна точка.

-Ами така става, когато едната от страните може би няма за цел да постига разбирателство по спорните текстове, а да саботира обществения дебат, като го използва, за да протака закона.

-Казвате, че еколозите хитруват и ще протакат закона до изборите, за да остане в сегашния му вариант?

-Казвам, че ако еколозите не блокират работата по закона, ще се стигне до консенсус. От една страна те основателно искат гаранции, че гората ще си остане гора и при това държавна. Това им искане обаче е заложено в закона със забраната за промяна в предназначението на земята и запазване на статута на държавен горски фонд. В същото време недоволстват срещу този текст и искат планините само за себе си - с пътеки и нищо друго.

-Клекна ли правителството пред уличния натиск на еколозите и последователите им?

-Няма правителство, което ще клекне пред 2000 човека. Просто не искахме да втвърдяваме позицията си. То е ясно какво ще стане без консенсус -ще си остане сегашният вариант на закона, който е добър само за еколозите, но ощетява населението в малките общини, които са собственици на планините и природата, а нямат право да се препитават от тях. На практика най-красивите като природа общини са и най-бедните, защото нямат поминък и хората се изселват, за да не гладуват. Еколозите ще обрекат това население на безработица. Законът дава възможност за започване на точно такива процедури, с които в тези общини нещо да започне да се изгражда. Има толкова много други закони, които ограничават строителството, изсичането на горите, природните паркове. Затова не може да става и дума за опасност от изсичане на горите. Но след като обществото има такива опасения, особено след скандалните заменки при тройната коалиция, сега ще уважим мнението както на еколози, така и на хората по места от горските общини, за да имат най-накрая поминък. Правим го за да докажем, че няма лобизъм.

-Защо така упорито отричате за лобистки интереси, след като по света няма закон, с който да не са прокарани такива?

-Добре, има лобистки интереси! И премиерът го призна. Искаме да защитим интересите на хората от малките високопланински общини. Те навсякъде бедстват без основен поминък и странична дейност. Плачат и ни молят да направим нещо, за да не бягат младите по гурбет. Без устойчиво развитие на тези общини не можем да задържим младите хора в тях и ще ги обезлюдим напълно. Това са най-изостаналите икономически региони в страната. За този лобизъм става дума, а не за бизнес интереси, както се опитват да го изкарат! И понеже не можем да действаме на всяка цена, както са правили преди нас, решихме да стопираме нещата, докато протестиращите млади хора в София разберат смисъла на закона. Те имат добра работа и бъдеще и очаквам да разберат, че връстниците им от неравностойните региони заслужават по-добра съдба.

-Какво ви пречеше да се съобразите с хората месец-два по-рано, за да си спестите ходенето по мъките и новите разходи?

-За разлика от миналите парламенти, само сегашният - с мнозинството на ГЕРБ, се съобразява с общественото мнение. Останалите само гледаха отвисоко и нехаеха за това какво мислят хората. Сегашната ситуация е резултат точно от стремежа ни да се съобразяваме с обществото, като изготвим най-добрия и действащ закон за горите. При-родозащитниците явно забравиха, че въпреки техните протести тройната коалиция си наложи закона за заменките и прокара скандалните си сделки. Защо еколозите не им попречиха тогава? Диалогът на правителството с обществото е по-добър от всякога и именно той е в основата за преразглеждането на определени решения.

-Не ви оспорват заслугите за усвояването на евро-субсидиите. Какъв е балансът по отношение на членския внос, който плащаме на ЕС, и усвоените финансови помощи?

-Факт е, че за първи път от 2007 г. насам България стана нетен получател на средства, а не нетен платец. Представете си, през всичките 6 години членският ни внос беше по-голям от парите по фондовете, които успявахме да усвоим. Горд съм, че Програмата за развитие на селските райони е първенец по усвояването на средства от съюза. Към момента от бюджет над 6,5 млрд. лв. 55 % са договорирани, а 35 % - усвоени от бенефициентите. Това е най-добре работещата програма, която е и с най-значим финансов ресурс, което се отразява все повече на икономиката ни. Отделно по директните плащания за фермерите усвояемостта ни достигна 99%. Това са милиарди левове всяка година, които се вливат в икономиката. Това върна неимоверно доверието на българските граждани в ЕС и оптимистите вече преобладават над евроскептиците.

-След толкова суша, полярни студове и проливни дъждове ще имаме ли зърно?

-Реколтата е доста по-добра от очакваната след тези климатични аномалии. Слава Богу, за пореден път не се оправдаха апокалиптичните прогнози на фермерите за ниски добиви. Но тяхната цел е ясна: „Бий самара, да се сети магарето". Ако сте забелязали, винаги в началото на годината и месец-два преди жътва зърнопроизводителите започват да се оплакват, че реколтата е съсипана и едва ли не вещаят зърнена криза. Поне аз не си спомням през последните години да са пропуснали фазата с апокалиптичните прогнози,

които, разбира, се никога не се случват. Игричките им са неуспешни опити за някаква манипулация на пазара, защото пшеницата е борсова стока, чиято цена зависи от международните пазари. От друга страна с апокалиптичните прогнози се правят опити за натиск върху правителството да им увеличи държавните субсидии. Да, ама не става така, защото реколтата се брои, когато влезе в хамбара! Започна жътвата на ечемика и ето че добивите са много добри - 320-330 кг от дка. Жътвата на пшеницата тръгва тази седмица и прогнозите са за реколта от 3,8 млн. тона. За хлебния баланс ни трябват 1,5 млн. тона жито, затова мога да успокоя българите, че пшеница ще има предостатъчно и за хляб, и за износ. Да не чуе дяволът, но синоптиците прогнозират и добро време за жътва!

-Кой е най-големият проблем за българското земеделие?

-В това така наречено българско трудолюбие, което никакво вече го няма. На хората не им се работи. Защо имаме моно-културно земеделие?! Защото зърнопроизводството е най-лесно и ефективно и можеш да обработиш хиляди декари с един трактор и един комбайн. Не машини, а човешка ръка е нужна, за да отглеждаш зеленчуци и животни. Аграрните ни кадри съвсем изчезнаха. Годишно от селскостопанския институт излизат само по 20 машинни инженери при положение, че разполагаме с огромен и модерен авто-парк, в който са инвестирани милиарди от ЕС и държавата. Младите не искат да си папат ръцете - предпочитат мениджъри и пиари по офисите. Ето Катар иска да изсипе в земеделието ни стотици милиони долара, но кой да ги гледа тия овце, за които катарските инвеститори така щедро искат да си платят?! Имаме всички условия за процъфтяване на животновъдството - прекрасни пасища, катарски милиони, но нямаме овчари! Имаме страхотни условия за растениевъдство, но няма берачи! Е, какво да направим тогава?! През социализма държавата пращаше на полето учениците и студентите. А сега кой? Едни бабички останаха!06-12.07.2012 г., с. 18-19
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството:
ИМА ЧЕТИРИ ДИСЦИПЛИНАРНИ ПРОИЗВОДСТВА 3AРАДИ СКОКА НА ТОКА
Ще търсим допълнителни средства за саниране, защото явно ще има повече заявления, отколкото пари
Някои се опитаха да хванат последния влак с високата цена
Санирането е нещо, което ще спести в дългосрочен план хиляди левове. Хората очевидно са го разбрали и негативистите този път не се оказаха прави
Догодина оправяме магистрала „Тракия" между Пловдив и Пазарджик
Мога да кажа, че за около 100 мегавата не са издадени разрешения за ползване
СОФИЯ СИМЕОНОВА

- Министър Павлова, какво показа проверката на министерството на регионалното развитие на разрешителните за нови фотоволтаици,издадени през последните два месеца?

- Нашето министерство няма отношение по политиката в сектора на възобновяемите енергийни източници, но имаме отношение по издаването на разрешенията за ползване на такива фотоволтаични паркове.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране излезе с позицията, че за последните месеци има страшно много издадени разрешения за ползване и въведени в експлоатация фотоволтаични паркове. Само за два месеца те са много повече, отколкото в последните година-две. Цялото това бързане за издаване на разрешенията се дължи на факта, че от 1 юли има нова, много по-ниска цена на изкупуване на произведената електроенергия спрямо досегашната. Някои се опитаха да хванат буквално последния влак с високата цена. В тази връзка и заради получени от мен сигнали възложихме проверка.

- Какви бяха сигналите?

- За това, че тези разрешения за ползване се издават при липса на окончателен договор за присъединяване и ангажимент за изкупуване на енергията, което е абсолютно незаконно. Направихме преглед на документите за последните два месеца май и юни. Това са 40 досиета, които бяха проверени.

- Хванахте ли нарушения?

- Да, има установени пропуски липса на окончателен договор за присъединяване, липса на надлежни документи от кадастъра, липса на надлежни документи с подробните устройствени планове, на основата на които се издават разрешенията за строеж. Както и множество други. Има разрешения за ползване, които са отменени, тъй като не са окомплектовани с пълната документация. Така тези обекти сега не могат да функционират. Има други случаи, при които поради такива пропуски не издадохме разрешение за ползване, докато съответно инвеститорите не си набавят пълния комплект документи и той да бъде внесен по съответния ред в РДНСК. Но имаше и разрешения, които бяха издадени, защото за тях имаше пълния набор документи.

- За колко обекта са отменени разрешенията за ползване и за колко обекта е отказано издаването?

- Точна цифра нямам в момента, информацията още се обработва. Но не са малко. Мога да кажа, че за около 100 мегавата не са издадени разрешения за ползване. Това не означава, че ние по принцип няма да им издадем такива разрешения. Това обаче ще стане, когато се окомплектоват преписките. Но когато получат разрешение, то вече ще е с дата юли, което означава, че тези паркове ще продават ток на по-ниската цена. Това е важно за нас, ползвателите на електроенергия, защото, както твърди и ДКЕВР, повишението на цената на тока се дължи и на компонента, свързан с възобновяемите енергийни източници.

- Кой е направил нарушенията?

- Нарушения има във всички по трасето. За мое голямо съжаление има нарушения, чисто административно, документално, които са допуснати от служители на РДНСК. Образували сме до момента четири дисциплинарни производства към служители за неспазване на процедурите.

- Как ще бъдат наказани?

- Дисциплинарното производство ще определи дали те са за наказание или за уволнение. Те ще имат възможността и доброволно да си подадат молби за напускане. По моя информация един вече си е признал грешката и напуска.

-Къде?

- Нека да не кажа къде, защото още не съм видяла молбата му за напускане. Но със сигурност има дисциплинарни производства срещу четирима служители.- Териториалният обхват на проверката каква е ?

- На територията на цялата страна, но най-проблемните региони са Плевен, Видин, Враца в Северна България, а в Южна Сливен и Ямбол.

- Преди няколко дни министерството започна да приема заявления за саниране. Колко са подадени до този момент?

- Много съм приятно изненадана, защото досега имаше много скептици. Ние обаче бяхме през цялото време уверени, че тази програма е важна, защото хората получават възможност вместо 100 да дадат 50 лв. Санирането е нещо, което ще им спести в дългосрочен план хиляди левове. Хората очевидно са го разбрали и негативистите този път не се оказаха прави. Още от 8 ч. Сутринта на първия ден имаше хора, които чакаха да подадат заявление. Вече имаме подадени 22 такива. Щом първия ден е толкова

активен, значи ще продължи така. Само да не се окаже, че няма да ни стигнат парите. Още веднъж напомням първият подал, първият печели. Защото явно, че ще има повече заявления, отколкото пари. Това е добре, защото ще е стимул да преговаряме да осигуряваме и допълнително финансиране. Ние безплатно консултираме етажната собственост, помагаме в попълването на формулярите. Само за първите два дни сме направили 173 консултации. Това означава, че 173 блока са се явили на консултации да им помогнем да си направят събранието и да си попълнят формулярите.

- Колко блока ще могат да се санират по програмата?

- Около 200 блока, а само първите два дни имаме такъв брой консултации. Аз лично съм много обнадеждена.

- Ще се търсят ли допълнителни средства?

- В момента ние имаме 63 милиона. Ако се окаже, че имаме повече блокове, сме готови да търсим най-различни източници - да пренасочим спестени средства, ако трябва ще търсим и пари от бюджета. Може да предложим да се използват и част от продадени емисии въглероден двуокис. Ние ще се консултираме по този въпрос с колегите от МОСВ.

- Възможно ли е тази програма за саниране да стане постоянна?

- Да. Това всъщност е идеята.

- Имате ли информация какви мерки хората най-често искат да финансират?

- Това е програма за цялостно обновяване. Нормално, най-желаното е подмяна на дограмата и пълна изолация на сградата. Много важна тема е ремонт на покривите и подпокривните пространства, подмяна на щрангове. В квартали, които не са централно топлоснабдени, пък има интерес за обособяване на локално отопление или пък връзване с топлофикация. Там, където има газификация, пък искат да се прокара газ.

- От кои градове има най-много кандидати?

- В София имаме пет подадени заявления и 20 консултации. В Бургаския регион пет заявления и 44 консултации. В Русенско имаме 6 заявления и 20 консултации. В региона на Смолян имаме пет подадени и 7 консултации. В Северозападния регион имаме само консултации. В района на Варна имаме едно заявление и 60 консултации. Очаквано големите градове са най-активни.

- Откриваме нови отсечки от „Тракия", но има един участък от Пазарджик до Пловдив, които е в изключително тежко състояние. Какво ще правите с него?

- Той е наистина много неприятен, там са кръпки върху кръпки. Затова сме възложили проект консултантите да направят цялостен оглед на трасето и да проектират пълна реконструкция на този участък, за „да нямаме усещането, че караме офроуд.

- Колко километра ще се реконструират?

- Проектът е за целия проблемен участък от Пазарджик до Пловдив. Спрямо наличните средства ще го разделим на етапи по 10-15 км в годините напред. Ще почнем догодина с най-тежката част на този участък. Поискали сме необходимите средства в своята заявка за бюджета за 2013 г. Но те са много минимум 60 млн. лв., затова трябва да бъдем реалисти. Спрямо това, което получим, ще си направим и приоритетите за отсечките . Целта е да проведем процедурите в началото на следващата година и лятото да започнем. В активния летен сезон ще е малко по-затруднено движението по магистралата.

- Как ще се осъществява движението?

- С временна организация. Отваря се мантинелата, известно време ще се кара по едното, после по другото платно. Ако и по двете платна ще се работи,тогава ще се правят обходни маршрути, но ще гледаме за летния сезон това да не се прави.

- Защо е в такова състояние този участък?

- Защото само са му правени кръпки, години наред, и никога основна реконструкция.

- С всички тези ремонти да очакваме ли вдигане на цената на винетката?

- Решението на нашето правителство е поне на този етап да задържим цената за леките автомобили, за да бъде социално поносима, макар тази цена да не покрива разходите по поддръжката на пътищата. От друга страна, моето лично мнение е, че трябва да се вдигне цената поне за тежкотоварния и транзитния трафик, защото тези превозни средства най-много разрушават пътната настилка. Именно затова сме обявили тръжна процедура и търсим консултант, който да направи пълен анализ на републиканската пътна мрежа за поетапното въвеждане на тол система. Но нямам предвид тези кабинки на магистралите, става дума за GPS базирана система Така транзитният трафик и превозните средства над 3,5 тона ще плащат не за време, както е сега. а за изминато разстояние. Това ще повиши приходите в дългосрочен план и така ще може да се инвестира много повече в инфраструктура.
Снимка на пет колони- Лиляна Павлова е родена на 6 декември 1977 г. Доктор е по икономика. Специализирала е като юрист в УНСС. Работила е като мениджър по програма ФАР. От 1999 г. до 2002 г. е експерт в Координационно звено по ИСПА в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството е от август 2009 до септември 2011 г. Става министър на мястото на Росен Плевнелиев, който заема президентския пост. Владее английски и руски.


Каталог: monitoring
monitoring -> Тұрмысы қолайсыз отбасылар және ата-аналық құқығынан айырылған ата-аналар туралы мәліметтер
monitoring -> Қазақстан балалары
monitoring -> 2014 жылдың Қорытындысы тараз қ., қантар 2015 жыл І тарау. Мемлекеттік қызметті өткеру бөлімі
monitoring -> Қарағанды облысы Әділет департаментінің басшысы М.Әбіловке Қазақстан Республикасының 1998 жылғы 24 наурыздағы «Нормативтік құқықтық актілер туралы»
monitoring -> Құрамы (2010 жыл) Ақмола облысы 2
monitoring -> Тема: строителство, строителен контрол


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©www.dereksiz.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет