Във Варна се проведе форум на Междуправителствената океанографска комисия към юнескоДата17.07.2016
өлшемі56.5 Kb.
#204754
Във Варна се проведе форум на Междуправителствената океанографска комисия към ЮНЕСКО

От 19 до 21 март 2012 във Варна се проведоха два форума на Междуправителствената океанографска комисия (МОК)  към ЮНЕСКО. Комисията е междуправителствен орган, координиращ научните изследвания в Световния океан.Първият форум бе на тема "Бъдещето на МОК през  следващите 10 години и значението му за държавите - членки, включително Република Корея ". Участие в него взеха Председателят на МОК Санг - Кюнг Бюн от Република Корея, Изпълнителният секретар на МОК Уенди Уотсър - Райд и четирима бивши Председатели на Комисията.

Вторият форум  бе на тема "Оперативната океанография и МОК (Група II)".
В него освен участниците в първия форум се включиха и представители от 11 държави - членки на МОК от Източна Европа.

Целите на форума бяха обмен на информация между държавите - членки от Източна Европа (Група II) относно текущото състояние на системите за наблюдение на океана, разкриване на потенциала и ползите от развиването от МОК на оперативната океанография в района на Източна Европа и разработване на регионална оперативна океанографска мрежа за наблюдение и изследвания между участниците.

На форума бе създадена регионална мрежа, с цел обмен на постиженията на оперативната океанография за регионалното наблюдение и изследвания. Обсъдено бе и разработването на регионални пилотни проекти за развитие на оперативната океанография.

Форумите бяха организирани от Корейски институт за океански изследвания и развитие - KORDI и Института по океанология при БАН с финансовата подкрепа на Министерството на земята, транспорта и морските работи на Република Корея.Домакин на форумите бе Институтът по океанология при Българската академия на науките.


Достарыңызбен бөлісу:
©www.dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет